Kategorier
Folktro Trolldom Väsen

Blåkulla, Jesus och svarta mässor

Varför åker alla häxor och trollkarlar till Blåkulla på just skärtorsdag? Jo, det var då Jesus förråddes av Judas och enligt folktron släpptes därmed alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd. Det håller sedan i sig till påskdagen, då Jesus återuppstår och därmed också än en gång kan jaga bort allt ont. Ordet ”skär” kommer från ”skära” som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt den gamla traditionen som reningens dag.

Allra första gången ordet Blåkulla förekommer i text är i en redogörelse för ett mirakel år 1410, nedtecknat på 1420-talet i Stockholm, där det sägs att ett skepp tillhörigt Ture Bengtsson (Bielke) räddades ur svår sjönöd i närheten av ”Blaakulla”. Ingenstans står det dock om några häxor eller trollkarlar.

En tolvårig flicka från Sollefteå berättade 1675 att följande obön (vittnesmålet återfinns i RIksarkivet) lästes upp under svarta mässor vid Blåkulla:
”Förbannade ware min fadher och modher,
förbannad ware min syster och brother,
förbannad ware himmel och johl,
förbannad vare måne och sohl,
förbannad ware den,
som på Gudh tror och alla dhe,
som på jorden boor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *