Kategorier
Folktro Trolldom Väsen

Djävulen lockar rekordpublik och skapar debatt

Djävulen och andra väsen berör. 1985 medverkade folklivsforskare och författare Ebbe Schön som lucköppnare i julkalendern ”Trolltider” och av representanter för ett politiskt parti och svenska kyrkan anklagades han för att vara satanist. Det blev t.o.m. en riksdagsdebatt om det hela och ute på Stockholm klistrades dekaler upp, som krävde ett stopp för den ogudaktiga trollkalendern.

Avsnittet om Djävulen är Vidskepelses hittills mest nedladdade under en ”släppvecka” vilket känns fantastiskt. Än har dock ingen hört av sig till mig och kallat mig för satanist. Jag gissar att det har runnit en hel del vatten under broarna sedan 1985 och att de flesta idag är kloka nog att ta våra avsnitt som idel fakta rörande vårt immateriella världsarv blandad med ren underhållning. 🤠

Trevlig helg! / Robert

Foto: Hannibal – Eget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2892620

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *