Kategorier
Trolldom

Kärlek genom trolldom – så gör du!

Även om Alla hjärtans dag, eller Valentine´s Day som den heter på engelska, har medeltida anor är det i Sverige en 1900-tals företeelse. Förebilden till vårt firande härstammar från USA och i anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här. Den går tillbaka på medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren.
I kalendern hittar vi idag som dagens namn Valentin. Valentin var ett romerskt helgon var liv och leverne är förhöjt i dunkel. Han är mest ihågkommen för att man den 14 februari under medeltiden ansåg att det var då fåglarna bildade par. I Frankrike och England var traditionen att man på Valentindagen skulle utse byns flickor och pojkar till låtsaspar för ett år. Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet började kommersiella kort säljas. Valentindagen har också ansets vara vårens första dag.
I Sverige var det handeln som först anammade Alla hjärtans dag och såg möjligheter att öka sin försäljning. 1956 skyltades dagen för första gången och sedan dess har dagens popularitet ökat markant och varje år säljs tusentals blommor, chokladaskar och andra former av kärlekssymboliska presenter.

En ständig fråga som i tusentals år gäckat människor över hela världen är hur man kan väcka respektive döva kärlek och det finns många exempel på det från vårt avlånga land. Ett sätt är att droppa tre droppar fladdermusblod i handen innan man ska hälsa på den man håller kär. När blodet vidrör den tilltänkta partnern ska tycke snart uppstå. Fladdermusen har genom sitt utseende och sina levnadsvanor vädjat till människans fantasi. Den har ansetts ha magiska krafter, framförallt dess blod som skall kunna väcka de djupaste känslor par emellan. Men det gäller att vara försiktig med blodet, annars kan det gå galet. Som i Ås i Halland.

Det var en man som var kär i en piga. Han hade dödat en fladdermus och sedan strukit blodet på pigans förkläde. Men matmor som anade vad mannen hade i görningen sa till flickan: ”Ta och bind förklädet runt suggan vår. Hon ska ligga bredvid honom i sängen”. Och så gjorde pigan. På natten kom suggan till mannen i sängen.

Ett annat sätt för en flicka att väcka kärleken hos en pojke var att finna en ärtskida med nio ärter i. Dessa skall hon sedan plantera i en död katt. När ärtorna skördas ska hon ge dem till pojken som då kommer att bli upp över öronen förälskad i flickan. Det berättas i alla fall i Pernå, Finland. Katten är ju som bekant kärleksgunninan Frejas djur och känd för sitt heta sexualliv, så även ur hennes döda lekamen bör heta känslor spira upp.

Ett tredje sätt är att använda sig av en magisk formel. I Enviken, Dalarna berättas följande:
Är en flicka förälskad i någon som hon vill skall återgälda hennes känslor, skall hon en torsdagskväll, innan hon lägger sig, sy tre stygn i linet. Vid första stygnet ska hon säga: ”Jag syr dig in i evig tid!” Vid det andra stygnet säger hon: ”Sker det, så sker det genom eld och vatten!” Vid det tredje stygnet slutligen säger hon: ”Sker det inte, så sker det genom mat och dryck!”.   

Ett fjärde sätt är att använda sig av en så kallad kärleksdryck vilket det finns recept på från hela Sverige. Som ingredienser användes ofta allt från tibasbär och pionkärnor till urin och mensblod.

I Helsinge, Finland trodde man förr att om man slog en flicka med en käpp, med vilket man dödat en orm, skulle hon bli älskogskrank. Man kan ju fundera på hur många som har gjort en ansats och lyckats respektive erhållit ett kok stryk av flickans bror eller far som tack för försöket.

Angående kärlek skapad på ”konstlad väg” bör man ha i beaktning att den oftast varken är lycklig eller evig. I längden är det bästa sättet för att lyckas väcka lusten hos den man älskar att visa sina känslor genom omtanke, tilltro och vänlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *