Kategorier
Folktro Spöken Väsen

Syster min i Blacksåsen

En delsbokarl steg en gång ned i Falu gruva och hörde då en röst från djupet: ”Nog är jag rik, men syster min i Blacksås är rikare”.
Blacksås ligger som bekant är i Delsbo socken och rykten om kopparfyndigheter därstädes ha länge varit i omlopp. Möjligen står denna sägen i sammanhang med sägen om ”brorkarlslotten och systerlotten”.

Det finns en annan fru som är fientligt inställd mot människor. Hon råder över gruvor och fyndigheter, som äro värdefullare än både Falu gruva och andra hittills kända gruvor. Hennes gruva kallas därför ”brorslotten”, ty om den upptäcktes, så skulle den stå i värde såsom förr, innan den nya lagen kommit till, en brorslott till en systerlott. Många har sökt ”brorslotten”, många ha även funnit den, men den elaka frun har tagit livet av dem, de har försvunnit helt och hållet. Var hon gömt den kan ingen säga.

Gruvfrun på Blacksås av bygdemålare Bror-Eric Bergqvist från Bjuråker

Denna version av sägnen om Gruvfrun på Blacksås består egentligen av två texter. Den första är skriven av den välkände författaren, berättaren och vissångaren Ida Gavell ”Delsbostintan” Blümenthal och ger en förklaring över hur det kommer sig att man idag med säkerhet (!) vet att Blacksås består av rikedomar i form av koppar. Det har nämligen självaste gruvrået i Falun sagt och är det så så är det så. Här behövs det inga provtagningar av bergrunden, det är bara att köra. Sedan hänvisar Ida till en annan sägen, som återfinns i samma häfte som den förra, ”Svenska landskapsmål och svenskt folkliv” vilket gavs ut 1909, vid namn ”Brorslotten”. Brorslotten är i sin tur inskickad av självaste Selma Lagerlöf vilket om någon knappast behöver en närmare presentation. Selma har själv en gång i tiden nämnt Blacksåsberget i en av sina böcker, närmare bestämt i ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” där hon låter pojken från Skåne göra ett nedslag i Delsbo där han får höra en märklig historia om rået som på självaste nyårsnatten bestämmer socknens alla djurs öde. Detta går av stapeln uppe på toppen av Blacksåsberget och även om råndan i texten lutar åt att vara ett skogsrå kan vi ändå inte låta bli att föreställa oss att det egentligen rör sig om självaste gruvfrun på Blacksås. För nog skulle det på något sätt ändå vara mest naturligt om rået i berget också är mäktigast och styr och ställer i och omkring hennes egen domän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *