Kategorier
Folktro

Så skapades Dellensjöarna – en sägen från Hälsingland

Det sägs att det en gång för länge sedan bodde en jättekvinna i de trakter där Dellensjöarna nu ligger. En dag fick hon för sig att hon skulle fylla igen fjärden utanför nuvarande Hudiksvall. Hon tog med sin gigantiska vänstra hand och grävde en stor grop nedanför Avholmsberget och lade sedan sanden i sitt förkläde. Den gropen blev sedan Norra Dellen. Med sin högra hand grävde hon ytterligare en grop och la även den sanden i förklädet. Den gropen blev Södra Dellen. Den sandrygg som låg kvar mitt emellan groparna är idag Norrbo socken.
Därefter började jättinnan sin vandring ut till kusten. Det tog dock inte lång stund innan sanden började rinna ur ett hål på förklädet och bildade den sandås där Hög och Tuna socknar nu ligger. Väl framme vid havet var det inte mycket sand kvar. Med stor besvikelse tömde hon ut förklädets resterande innehåll som sedermera blev Maln, en sandudde mellan Djurö och Lingarö.
Jättekvinnan såg sorgset tillbaka på den långa grusåsen och beslutade sig för att aldrig mer bära sand och jord för att fylla fjärden.

Jättar kommer ni inte att få möta i fredagens avsnitt av Vidskepelse. Däremot garanterar vi ett annat kanske än mer fruktat väsen…

/ Robert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *